Chili con carne

Chili con carne er en tex-mex gryterett med kjøtt, bønner, tomater og chili. Veldig god og smaksrik gryterett som passer godt til middag. Chili con carne er spansk og betyr chili med kjøtt.

Denne oppskriften på chili con carne er basert på Heston Blumenthal sin oppskrift fra boken «Heston Blumenthal at home».

Til bønnene:

  • 150 g røde tørkede kidney beans
  • 500 g vann
  • 50 g salt
  • 500 g cherry tomater med stilk

Chili con carne:

  • olivenolje
  • 450 g antricot
  • 1 stor løk, hakket
  • 2 stjerne anis
  • 1 stor gulrot
  • 3 fedd hvitløk, finhakket/presset
  • 1 grønn chili
  • 30 g tomatpure
  • 375 g rødvin
  • 100 g spiced butter
  • 3 tomater, i terninger
  • 500 g kjøttbuljong
Legg kindney beans i en lake av 50 g salt og 500 g vann. La det stå i kjøleskapet over natten.

Ha cherrytomater og 50 g vann i en trykkoker. Kok tomatene på høy temperatur i 20 minutter. Ta lokket av og kok på høy varme til ca. halvparten av vannet har fordampet, ca. 10 minutter.

Ha tomatene på en tallerk for avkjøling og legg i stilkene. Stilkene forsterker tomatsmaken.

Hell saltvannet av bønnene. Ha bønnene i en trykkoker.

Fjern stilkene fra tomatene og ha tomatene i trykkokeren med bønnene. Tilsett mer vann, hvis bønnene ikke er dekket med væske.

Sett trykkokeren på høy varme. Når den når fullt trykk, skru ned varmen og la den koke i 20 minutter. La den avkjøle seg, før du åpner den.

Skjær kjøttet i biter. Ha olivenolje i en kjele og stek kjøttet. Ta kjøttet ut av kjelen og legg det på en tallerk.

Ha i litt olivenolje i kjelen igjen. Ha i løk og stjerneanis og la det koke i 7-10 minutter. Ha deretter i gulrot, hvitløk og grønn chili. Kok i 10 minutter til gulroten er myk.

Tilsett tomatpuré og la det koke i 5 minutter til.

Tilsett rødvinen og la 2/3 deler av den fordampe.

Ta stjerneanisene ut av.
Ha i spiced butter (krydret smør) og det stekte kjøttet opp i sammen med bønnene og tomatene.

La det småkoke i 2-3 timer.

 

Hvordan grille og skrelle paprika?

Fjern midten av 2 paprika og del paprikaene i to. Legg dem med siden med skall opp i en ildfast form. Pensle med olivenolje. Stek paprikaene på grillelement til skallet blir svart og sprekker. Legg paprikaene på en tallerk og dekk med plastfolie. Når de er kald nok, vil skallet være lett å dra av. Finkutt de skrelte paprikaene.

Ha tilslutt i finkuttet paprika. Smak til med salt, pepper og lime juice. Ha eventuelt i mer «spiced butter» (krydret smør), om du vil ha en sterkere chili con carne.

Server chili con carne med ris.

Veldig god og smaksrik gryterett!

Thea

1 kommentar

  1. Denne skal jeg prøve en dag jeg har god tid. Nam!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *