Skillingsbollekake

Jeg bladde gjennom farmor sin gamle kokebok og fant denne gode oppskriften på skillingsbollekake (eller søskenkake som den heter i boken). Oppskriften er litt annerledes enn andre bolleoppskrifter jeg har prøvd før, den inneholder blant annet, egg.
Skillingsbollekaken var en veldig luftig og god bollekake, som falt i smak hos alle sammen. Bollekaken er toppet med perlesukker, men smaker også godt med melisglasur.
 
 
 








Skillingsbollekake:

  • 2,5 dl melk
  • 50 g gjær
  • 1 egg
  • 100 g smør
  • 100 g sukker
  • 1 ts salt
  • ca. 500 g hvetemel

Varm melken til 37 grader. La smøret smelte i den lunkne melken. Det er lurt å skjære smøret i mindre biter, slik at det smelter fortere.

Rør ut gjæren i melkeblandingen.

Tilsett salt, sukker og ett sammenpisket egg.

Ha i hvetemel.

Kna til en smidig og jevn deig.

Strø litt mel over deigen og sett den et lunt sted til heving, til den er dobbelt så stor.

Kjevl ut deigen.

Strø på kanel og sukker.
Rull deigen sammen til en pølse.

Skjær rullen i like store stykker.

Legg stykkene i en smurt ildfastform. Jeg brukte en 27 cm form.

La bollekaken heve i ca. 30 minutter på et lunt sted.

Pensle skillingsbollekaken med sammenpisket egg.

Dryss perlesukker på toppen.

Stek ved 200 grader i cirka 20 minutter. Dersom kaken tar farge for fort, legg et bakepapir over, inni ovnen.

Jeg hadde litt deig igjen etter at jeg hadde laget bollekaken, så jeg lagde også noen kanelboller.

Nydelig skillingsbollekake med perlesukker på toppen.
Bollekaken kan også serveres med melisglasur på toppen!
 
Thea

7 kommentarer

  1. Dette så skikkelig godt ut. Skal jeg jammen meg prøve. :)

  2. Anonymous

    kan ban bruke en springform også?

    1. Ja, absolutt :)

  3. Anonymous

    Hvordan kan man unngå at den kaken blir brent over?

    1. Når kaken bgynner å ta farge kan du legge et bakepapir over den. Da tar det lengre tid før den blir brun, mens den blir ferdig stekt. :)

  4. Anonymous

    Hei, Thea!:D
    Jeg lurte på om jeg kunne vrukt en annen deig-oppskrift? Eller er det lurest å ta din? :)
    Siv

    1. Hei, du kan fint bruke en annen deig oppskrift og så rulle dem til skilliongsboller som vist over :)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *