Ripsgelé

Mamma har vært ute i hagen og plukket masse rips, så vi bestemte oss for å lage ripsgelé. Ripsgelé er friskt, søtt og veldig godt å lage om sommeren. Det er best å bruke harde og ikke godt modne rips, for det gir lettere stiv gelé. Ripsgelé smaker godt som tilbehør til viltretter, servert sammen med ost og kjeks eller på brødskiven.
Ripsgelé:
  • 4 liter rips
  • 5 dl vann
  • 800 g sukker per liter silt ripssaft

Skyll ripsen. Det er ikke nødvendig å rense ripsene helt.

Ha bærene i en kjele med vann.

Kok langsomt opp og la de stå og trekke uten at de går i stykker. Bærene skal miste litt av fargen sin og bli blekere.

Øs bærmassen opp i en silepose eller tøystykke og la saften sile fra i ca. 30 minutter.

Ikke rør i bærene mens saften siles av.

Mål opp saften, hell i en kjele og la saften koke i 3-5 minutter. Tilsett 800 g sukker per liter saft. Dryss i sukker litt etter litt til alt sukkeret er oppløst. La geleen koke uten lokk i 5-20 minutter. Ikke rør i geleen mens den koker.

Ta geléprøven: Hell litt gelé på en kald tallerken og la det stå kaldt i noen minutter. Skyv geleen sammen med baksiden av en skje. Dersom det danner seg en rynke på geleen er den ferdig kokt. 

Løft kjelen av platen og la geleen stå i noen minutter. Ta bort alt skummet med en skje.

Jeg brukte disse syltetøyglassene.

Fyll den varme geleen i syltetøyglass eller andre små glass. La geleen stå til den blir kald.

Perfekt å lage om sommeren!

Ripsgelé smaker godt som tilbehør til viltretter, servert sammen med ost og kjeks eller på brødskiven.

Jippi, geleen ble stiv og fin!
Thea

3 kommentarer

  1. Fint innlegg, Thea. Jeg lagde ripsgele i går kveld, men den ble ikke stiv. Jukset med litt syltepulver og det ble vellykket :)

    1. Tusen takk, Kari! Kanskje ripsene dine var for modne? Men bra gelén ble vellykket tilslutt :)

  2. Gry Ingerø

    Så herlig blogg du har:) Vet du hvor lenge holdbarheten er på ripsgelèn og om man kan bruke frossne bær?

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *