Hjemmebakt julebrød

Julebrød eller julekake hører julen til for mange. Denne tradisjonelle julebaksten bakes som oftest med både rosiner og sukat, men den kan også bakes kun med rosiner om du foretrekker det. Jeg prøvde meg denne gangen på den helt klassiske varianten med begge deler. Resultatet ble et saftig og luftig brød, og falt i smak hos julebrød-elskerne i familien. Nybakt julebrød smaker veldig godt servert med smør, brunost eller geitost.

Denne oppskriften gir ett stort julebrød.

Julebrød:

  • 500 g hvetemel
  • 60 g sukker
  • 1 ts kardemomme
  • 50 g gjær
  • 3 dl melk
  • 125 g smør, romtemperert
  • 125 g rosiner
  • 1 pk sukat
  • 1 egg til pensling


Ha mel, sukker, kardemomme og gjær i en bolle. 
Tilsett melk og bland sammen til en deig. Elte inn det romtempererte smøret.

Ha i rosiner og sukat tilslutt.

Elte alt sammen til en fast og smidig deig. Dekk bollen til med plastfolie og et kjøkkenhåndkle og la heve i ca. 45 minutter, til den er dobbelt så stor.

Ja, det ble gjenbruk av bakepapir i dag ;-)
Form deigen til et avlangt, rundt brød og legg brødet på et stekebrett med bakepapir. 
Du kan bruke en brødform om du heller ønsker det. 
La brødet etterheve under et kjøkkenhåndkle i ca. 30 minutter. 
Pensle med sammenpisket egg før steking. 
Stek på nederste rille ved 200 grader i 35-40 minutter til brødet er gjennomstekt. Dersom du synes brødet tar brunfargen på toppen for fort, hjelper det å legge et bakepapir over brødet. Avkjøl på rist. 
Server med smør, brunost eller geitost. 
Julebrød kan fint fryses og tas opp når du vil servere ferske, hjemmebakte julebrød i julen. La brødet tine på kjøkkenbenken og det smaker så godt som nybakt. 
Julebrød er også en fin spiselig gave å gi bort til andre.


Thea

2 kommentarer

  1. Hei Thea! Tusen takk for superinspirerende blogg. Lurer litt på om du blander gjæren rett i melet på julekaken, slik det ser ut?

  2. Hei Hilde! Så utrolig hyggelig å høre at bloggen inspirerer :-)
    Det første du gjør er å ha mel, sukker, kardemomme og gjær i en bakebolle og deretter tilsettes væsken.

    Ha en fin dag :-)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *