Oldemors sukkerkranser

Bestemødrene mine og oldemor har alltid vært inspirerende bakeforbilder for meg og har helt siden jeg var liten inspirert meg til å bake. De har alltid bakt til høytider og servert hjemmebakte kaker når vi kommer på besøk – alle med hver sin spesialitet. Jeg synes det er veldig koselig å føre tradisjonene videre. Det er så lett at de tradisjonelle oppskriftene går i glemmeboken. Derfor er det viktig for meg at selv om oldemor og bestemor ikke lever lengre, blir deres bakverk servert hver eneste jul. Det tradisjonelle er ofte det beste, så gamle, velprøvde oppskrifter fra slekten er viktig å ta vare på. Nå frem mot jul har jeg tenkt å dele mine bestemødres og oldemors gode og tradisjonsrike oppskrifter her på bloggen.

IMG_9455

Melange lanserer nå i november nettsiden Julebakeriet.no, som fokuserer på de gamle og kjære juleoppskriftene, og forteller historiene bak (Visste du forresten at Melange er fra 1919? Jeg og helt sikkert mange andre har oppfattet dette som et nyere produkt!).
Jeg skal bidra med mine tradisjonelle familieoppskrifter til Julebakeriet.no nå frem mot jul. Det som er så gøy er at jeg også får mulighet til å invitere dere lesere til å sende inn deres juleoppskrifter!

Har du en god familieoppskrift eller et bilde av en oppskrift/kokebok fra din bestemor/farmor/oldemor, som du har lyst å dele? 

Send gjerne inn oppskriften med bilde til: julebakeriet@melange.no

Når du sender inn en oppskrift, gir du tillatelse til at den blir publisert på julebakeriet.no. Jeg gleder meg til å se hvilke juleoppskrifter, din familie pleier å bake.

Julebakeriet.no lanseres 15. november, så følg med der for masse inspirasjon, spennende historier og juleoppskrifter. Kanskje du til og med finner din familie juleoppskrift der ;-)

IMG_9465

Jeg begynner i dag med å dele oppskriften på oldemors sukkerkranser. Disse store, runde kransene, trykket ut i mørdeig og toppet med perlesukker, bakte alltid oldemoren min til jul. Hun var alltid så flink til å bake masse julekaker til jul og oppskriftene hennes er elsket av hele familien. Sukkerkransene vekker spesielt barndomsminner! Jeg husker da jeg var liten og var på besøk hos oldemor, at hun tok frem den store kakeboksen sin, fylt med sukkerkranser! Det var fantastisk!  Da jeg ble eldre og begynte å bake selv, var dette en av oppskriftene jeg fikk av oldemor. Fantastisk gode og sprøe småkaker som er fine å bake til jul.

Mørdeig:

  • 100 g margarin
  • 50 g sukker
  • 1 lite egg
  • 150 g hvetemel
  • 1/2 ts vaniljesukker

Rør mykt margarin og sukker godt sammen, slik at det blir luftig. Bland i egg og tilsett hvetemel litt etter litt. Ha i vaniljesukker om du ønsker litt vaniljesmak på deigen. Pakk deigen inn i plastfolie og la den ligge kaldt i kjøleskapet i noen timer.

IMG_9361
Ferdig mørdeig

Til sukkerkransene:

15 stk

  • mørdeig
  • kjevle
  • runde utstikkere, 10 cm og 4 cm
  • vann til pensling
  • perlesukker
stegforsteg

Ha mel på bakebordet og kjevle ut mørdeigen til den er 1-2 cm tykk. Trykk eller skjær ut store rundinger (10 cm) med en utstikker eller stort glass. Bruk en mindre rund utstikker (4 cm) eller et lite glass og trykk ut en runding i midten av den store rundingen.

Legg på et stekebrett med bakepapir. Pensle med vann og strø over perlesukker.

Stek ved 175 grader i cirka 10 minutter til kjeksene er gyldne i kantene og sprøe. Avkjøl på rist og oppbevar i en tett boks.

IMG_9472

Oldemors fantastisk gode sukkerkranser!

IMG_9466

Det er så koselig å bake til jul! Kjenner jeg begynner å få litt julestemning allerede, når jeg står på kjøkkenet og baker oldemors sukkerkranser.

Klikk på «LIKER» om du bruker tradisjonelle og arvede oppskrifter til julebaksten :-)

-Thea

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *