Oldemors mandelstenger

I dag vil jeg dele min oldemors oppskrift på mandelstenger eller «finske brød», som de også blir kalt i hennes gamle kokebok. Oldemoren min het Elfrida Marie og er et av mine store bakeforbilder. Hun var alltid så flink til å bake masse julekaker til jul og oppskriftene hennes er elsket av hele familien. Disse mandelstengene var gjerne en av syv slag som hun bakte til jul. Småkakene er laget av mørdeig med mandler i, og toppet med perlesukker og hakkede mandler. Disse er fine småkaker å servere i julebesøk.  

IMG_9763

Melange sitt Julebakeri har nå åpnet som en pop up shop i Oslo sentrum. Julebakeriet ligger i Pløens gate 2 og har åpent fra kl. 11-19 hver dag frem til 13. desember. Dette er ikke et bakeri som selger julebakst, men et sted der du kan smake på julekaker og bli inspirert til å bake dine egne. I bakeriet skal de faktisk hver dag servere julekakene fra mine bestemødre som jeg har delt har på bloggen i det siste, og du kan også få med deg oppskriftskort hjem. Jeg besøker Julebakeriet nå på søndag kl. 12 og der skal jeg bake min oldermors sukkerkranser. Veldig hyggelig om du vil ta turen innom bakeriet og møte meg, smake på sukkerkransene jeg baker og andre julekaker, og ikke minst komme i julestemning!   

FullSizeRender
IMG_0035
Her skal jeg bake sukkerkranser nå på søndag kl. 12. Gratis smaksprøver! Kommer du?

  Mandelstenger: 24 stk

 • 100 g margarin
 • 150 g hvetemel
 • 35 g sukker
 • 5 mandler, revet
 • 1 eggeplomme

  Til pynt:

 • 1 eggehvite
 • 2 ss perlesukker
 • 15 mandler, hakket

  Smuldre smøret i melet. Bruk et lite rivjern til å rive mandlene. Tilsett i sukker, revede mandler og eggeplommen. Bland alt godt sammen til en fast og jevn deig. Sett deigen tildekket med plastfolie i kjøleskapet, slik at den stivner.

45

Hakk mandlene og bland sammen med perlesukker på en tallerken. Del deigen i 3 deler og rull disse ut til 30 cm lange pølser. Legg stengene tett inntil hverandre og pensle med eggehvite på toppen. Bruk en kniv og skjær stengene 5 cm lange, alle på en gang. Dypp kakene i sukker og mandler, og legg på et stekebrett med bakepapir.  

IMG_9746

Stek ved 180 grader i 8-10 minutter. Avkjøl på rist.  

IMG_9752IMG_9756

Du kan besøke Julebakeriet på nett her og bli inspirert til å bake velprøvd, tradisjonell julebakst. Jeg har selv vært med å dele noen av mine bestemødres og oldemors juleoppskrifter. Du kan også sende inn din oppskrift og bli med i trekningen av tre kjøkkenmaskiner fra KitchenAid!   -Thea —————————————————————————————————— Visste du at jeg er nominert til “Årets Matblogg” i Vixen Blog Awards? Jeg blir veldig glad om du vil stemme på meg HER :-)

2 kommentarer

 1. «5 mandler, revet»?

  1. Ja bruk et rivjern (slik som man bruker til ost, bare litt mindre hull kanskje) og riv mandlene.
   Dette gjør at deigen får smak av mandler uten at den inneholder store biter, og hakkede mandler på toppen :-)

   Kos deg med bakingen!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *