Rugkjeks

Jeg testet å lage havrekjeks for en god stund siden, og var stor fan! Etter å ha tatt en titt i farmor sin gamle oppskriftsbok ble jeg inspirert til å teste å lage en porsjon gode gammeldagse rugkjeks også. Jeg synes det er veldig kjekt å teste ut eldre oppskrifter og lage bakst som gjerne ikke er så vanlig å bake selv lengre. Disse rugkjeksene ble sprø og gode! Server med godt pålegg eller spis som de er.

Tips! Når du har lest ferdig dette innlegget kan du invitere på ost og kjeks med hjemmelagde rugkjeks ;-)

IMG_2556

Rugkjeks:

  • 100 g finmalt rugmel
  • 75 g grovmalt rugmel
  • 75 g hvetemel
  • 1/4 ts bakepulver
  • 100 g smør
  • 1 ts eddik (7%)
  • 1-1,5 dl vann

Utstyr:

Bland sammen melet og bakepulver i en bakebolle, og smuldre inn i smøret. Ha eddik i vannet og tilsett i bakebollen. Kna deigen sammen og legg den kjøleskapet i minst 15 minutter.

IMG_2540

Ha deretter deigen på kjøkkenbenken med litt hvetemel og kjevl ut til en tynn leiv. Kutt deretter i passe store firkantede kjeks. Jeg brukte en kutter med riller, slik at kjeksene fikk litt mønster. Men du kan også bruke et pizzahjul eller en kniv. Prøv å få kjeksene like store, det er mulig å bruke en linjal ;-)

IMG_2542

Bruk en gaffel til å prikke små hull jevnt over kjeksene. Legg kjeksene på et stekebrett med bakepapir og stek ved 220 grader i cirka 8-10 minutter, til de er gjennomstekte, sprø og har fått ekstra brunfarge i kantene.

IMG_2545

Ferdigstekte rugkjeks! Avkjøl kjeksene på rist og oppbevar i en tett boks.

IMG_2552IMG_2561

Server kjeksene med godt pålegg eller bare spis som de er. Forslag til godt pålegg til rugkjeks er ost og syltetøy.

IMG_2570

Håper du likte oppskriften! Nå kan du invitere på ost og kjeks med hjemmelagde rugkjeks ;-)

-Thea

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *