I dag er det 13. desember og Santa Lucia. Jeg baker alltid lussekatter på Luciadagen. Tradisjonen tro går barn i luciatog med hvite klær, lys i hånden og deler ut lussekatter. Lussekatter er gule boller, S-formede eller formet som andre figurer og pyntet med rosiner.

Lussekatter:
- 150 g smør
- 6 dl melk
- 50 g gjær
- 4 ts gurkemeie
- 1/2 ts salt
- 1 1/2 dl sukker
- 2 ts kardemomme
- 1 kg hvetemel
- rosiner
- egg til pensling
Smelt smøret, ha i melken og varm til 37 grader.
Rør gjæren inn i melkeblandingen.
Ha i sukker, salt, gurkemeie og kardemomme.
Ha i melet og bland alt sammen til en deig.
La deigen heve til den er dobbelt så stor.
Del deigen i to og trill til lange pølser.
Del pølsene i like deler.
I dette innlegget kan du se mange av de tradisjonelle lussekattfigurene og hva de heter.
Trykk her for inspirasjon!
Pensle med egg før steking.

Stek dem ved 225 grader i 10-15 minutter.
Da er det bare å gå Lucia og dele ut hjemmebakte lussekatter 🙂
i stall og stuer.
Solen har gått sin vei,
skyggene truer.
Inn i vårt mørke hus
stiger med tente lys
Santa Lucia, Santa Lucia»
Kos dere med hjemmebakte lussekatter på Santa Lucia! 🙂
Så uendlig, mange fine fasonger du hadde. Sitter ofte stuck etter to-tre forskjellige. haha:)
Hei! Takk for en inspirerende blogg.
Jeg tenkte og lage disse i morgen, men ser at du bare har skrevet «1 1/2 sukker». Du mener dl da?
Takk 🙂
Hei Miriam 🙂
Ja, det skal være 1,5 dl sukker. Veldig kjekt at du liker bloggen min 🙂
Thea
Hei!
Skal du lage ekte lussekatter må du ha safran i! Ingen ekte lussekatter lages med gurkemeie! Det blir bare vanlige boller med gul farge av det, og er en norsk avart av de ekte svenske lussekattene……
Min oppskrift er nesten identisk. Anbefaler deg på det sterkeste å bruke 2 gram safran istedet for gurkemeie. Bare husk å mal det godt i en steinmort.
-Marie 🙂
Ja, jeg baker de også med safran. Veldig godt 🙂
Baker med gurkemeie når jeg baker til mange mange folk 🙂
Burde skrive det inn i oppskriften, takk for tips!