Smørkrem

//inneholder annonselenker

Smørkrem er en god og luftig krem som er perfekt til å pynte cupcakes og dekorere kaker. Dette er kremen som jeg som oftest bruker til å lage rosene på rosekaker også. Tilsett konditorfarge for å få den i forskjellige farger.

Smørkrem:

  • 250 g smør, romtemperert
  • ca. 8 dl melis
  • 2 ts vaniljesukker
  • 4 ss melk
  • eventuelt konditorfarge

Tips før du starter:

  1. Det er best å lage smørkrem med en kjøkkenmaskin eller bruke en elektrisk håndvisp.
  2. Det er viktig at smøret er helt mykt og romtemperert når du lager kremen, men det skal ikke være flytende smeltet. Det beste er å la smøret mykne på kjøkkenbenken før du skal bruke det, men om du glemmer å ta smøret ut kan du varme det i mikroen på lav varme i kort tid for å få det tilnærmet romtemperert. 

Slik gjør du:

Visp først det mykt smør lett sammen. Bland melis og vaniljesukker. Tilsett det deretter litt etter litt og visp underveis slik at det blandes inn i smøret. Juster melis etter konsitensen på kremen – er den for «smørete» tilsett mer melis. Tilslutt, ha i melken mens maskinen går og kjør deretter på høy hastighet. Melken vil gjøre kremen luftigere og hvitere. Deretter er kremen klar til å brukes. 

 

Tilsett eventuelt konditorfarge for å farge kremen. Jeg anbefaler ProGel sine farger. De er veldig sterke, så du trenger bare bruke noen dråper for å få fin farge. I tillegg er enkle å bruke siden fargen kommer på tube. 

 
 
 
 Rosa smørkrem
 
 
Lilla smørkrem
 
 

Ha kremen i en krempose. Kremposer finner du HER!

Sprøyt så kremen på cupcakes eller kake.

 

 

Eksempler på kaker med smørkrem som pynt: 

 
IMG_1639
 
Denne rosekaken er dekorert med roser av smørkrem ved hjelp av en 1M-tipp. Oppskrifter på rosekaker finner du her 🙂 
 
 
 
Det er også fint å dekorere cupcakes med roser av smørkrem, da brukes også 1M tippen.
 
 
IMG_9139
 
Cupcakes dekorert med 2 ulike farger samtidig. Dette får du til ved å ha i halvparten av spøryteposen med hver av fargene. Tippen som er brukt her er en #4B tipp.
 
 

Husk å følge meg i sosiale medier for mer bakeinspirasjon 🙂 

Facebook: My Little Kitchen

Instagram: @mylittlekitchenthea

Snapchat: mylittlekitchen

Thea

51 kommentarer

  1. Hei:) Hvor mye holder denne oppskriften til? Tenkte å lage en løvekake til jenta vår som fyller 3 år snart. Skal lage sjokoladekake i langpanne og skjære ut en sirkel av det, for så å fylle på med smørkrem. Tror du jeg trenger å doble denne oppskriften da?

    Og et annet spørsmål..Hvis jeg lar kaka stå over natta i kjøleskapet, hvor lenge før servering bør kaka stå i romtemp?

    På forhånd takk, ønsker deg en fin helg! Liker bloggen din veldig godt, har gitt meg mange nyttige tips!

    1. My Little Kitchen

      Hei, Jill-Christine! 🙂

      Denne smørkremen tar ikke lang tid å lage. Så du kan jo lage 1 porsjon av smørkremen først, og hvis det blir for lite kan du bare lage en porsjon til.

      La kaken stå i romtemperatur til den begynner å bli myk og den ikke er så kald utenpå.

      God helg 🙂

      Thea

  2. Charlene :)

    Heisann! Du skriver 6-8 kopper melis, men hvor stor er koppen? Er det et vanlig krus?

    Btw: jeg elsker bloggen din, den er veldig inspirerende og det er flott at du tar med bilder!!

    Hjertelig hilsen Charlene 🙂

    1. My Little Kitchen

      Hei, Charlene! Ja, bare bruk et vanlig krus/kopp. En vanlig kopp = ca. 2,5 dl.

      Tusen takk, Charlene! Veldig gøy at du liker bloggen min 🙂

      Thea

  3. Anonymous

    Hei! Du jeg bruker 300 g melis og 100 g smør og litt melk og smakstilsetninger når jeg lager smørkrem, men jeg lurer bare på hvordan du får til at det liksom ikke er noen luftbobler i sprøyteposten etter du har puttet i smørkremen?

    1. My Little Kitchen

      Hei! Det er irriterende med luftbobler i sprøyteposen. For å ikke få så mange luftbobler kan du prøve å dytte smørkremen ned i sprøyteposen med en skje etter at du har tatt den oppi. Slik at det ikke blir så mye luft i posen.

      Jeg pleier å prøve å sprøyte litt krem i bollen for å se at det ikke er luftbobler i bunn før jeg begynner å pynte cupcakes/kaker 🙂

      Håper dette var til hjelp! Lykke til 🙂

      Thea

  4. Anonymous

    Hei, jeg er veldig glad i å bruke smørkrem på cupcakes, men jeg vet liksom ikke hvilket smør jeg skal bruke,
    så det jeg lurer på er hvilket smør du pleier å bruke i kremen?:-)

    1. My Little Kitchen

      Jeg bruker alltid ekte meieri smør i smørkremen. Det syntes jeg gir en god smak på kremen 🙂

      Thea

    2. Anonymous

      tusen takk!:)

  5. Hei:) Du er utrolig flink til å bake og å ta bilder!!
    Men jeg ser at du ikke bruker kobler i sprøyteposen din.. Funker det like bra som med? Er det sånn man bare trenger å bruke kobler hvis man skal bytte tipp??
    Klem Vilde♥

    1. My Little Kitchen

      Tusen takk for det, Vilde! Det fungerer like bra uten kobler hvis du ikke skal bytte tipp. Jeg pleier ikke å bruke kobler hvis jeg f.eks skal pynte alle cupcakene med sammen tipp. Men jeg har en kobler jeg bruker hvis jeg skal bytte 🙂

      Klem Thea

  6. Hei! Hvordan får du smørkremen til å bli lett luftig og kremet istede for tung og fet? Elsker bloggen din!

  7. My Little Kitchen

    Steg for steg for hvordan du får luftig og lett smørkrem.

    1. ha det myke smøret i en bolle til en kjøkkenmaskin.
    2. tilsett melis til den ser mindre «smørete ut. Pisk det godt sammen.
    3. Kjør på høy hastighet og ha i melken mens maskinen går.
    4. smørkremen blir hvitere og luftigere når melken er tilsatt, og da er den ferdig.

    Håper det var til hjelp, Line! 🙂

    Thea

  8. Anonymous

    Hei!
    Jeg lurte på om smørkremen kan ligge I kjøleskapet over natten, også kan jeg tine den også ta den på muffinsen?
    btw, bloggen din er bare ELSK

    1. My Little Kitchen

      Hei!
      Smørkremen stivner i kjøleskapet, så da må du sikkert piske den til den blir myk igjen? Jeg har aldri prøvd det selv.
      Jeg pleier å heller lage muffinsene dagen før og smørkremen samme dag, siden det ikke tar så lang tid.
      Eller så pynter jeg muffinsene med smørkrem dagen før. Da gjør det jo ikke noe at kremen stivner 🙂

      Håper det var til hjelp! Lykke til!

      Thea

  9. Anonymous

    hei, jeg synes det var veldig mye melis! Til ca. hvor mange muffins går så mye smørkrem? håper på svar raskt!!

    btw: elsker bloggen din du er kjempeflink!!

    1. Ja, det er mye melis i smørkrem. Det kommer an på hvor mye du tar på hver cupcake men passer til rundt 25 stk.

      Tusen takk! Veldig gøy å høre at du liker bloggen min 🙂

      Thea

    2. Anonymous

      Hei!
      Det gikk helt fint med bare 3 kopper melis 🙂

  10. Anonymous

    Hei
    Jeg lurte på om dette var en trygg nettside : http://www.kaketoppen.no/categories/kakedekorering
    og om man kunne få kjøpt den samme konditorfargen som er rosa ( på bildet) er de like?

  11. du er flink!

    1. Tusen takk 🙂

  12. Hei! Jeg bare lurer på om hvit smørkrem blir ordentlig svart ved hjelp av svart konditorfarge? Må jeg ev. bruke en sjokoladekrem for at den skal bli skikkelig intens i fargen eller er det det samme? 🙂

    1. Hei! Det er ganske vanskelig å få farget hvit smørkrem til farger som svart og rød. Men det som er viktig er å bruke pastafarger f.eks fra Wilton, siden de er sterke. Har hørt at kremen blir sortere om man har i litt kakaopulver, men det har jeg ikke prøvd selv enda.

      Lykke til 🙂

  13. hei, jeg lurte bare på om hva den smørkremen smaker? PS : Elsker bloggen din!!

    1. Hei! Tusen takk, så kjekt å høre!

      Smørkremen smaker søtt og godt med vaniljesmak 🙂

  14. Anonymous

    vår kjøkkenmaskin gikk i stykker for 2 dager siden og jeg rekker ikke kjøpe ny, kan man bruke miksmaster eller noe annet?

    1. Ja du kan bruke en håndmikser med visp eller en annen kjøkkenmaskin med visp 🙂

  15. Birte Nybakk

    Hvor mange cupcakes er dette nok til? (:

  16. 1 porsjon smørkrem er nok til ca. 24 cupcakes. Kommer an på hvor mye du tar på og hvordan du pynter de 🙂

  17. Hvilket redskap er best å bruke i kjøkkenmaskinen?

  18. Du må bruke vispen til kjøkkenmaskinen, slik at smørkremen blir pisket 🙂

  19. Hei! Jeg ønsker å lage en rosekake i sjokolade, men med lilla roser. Er det da Okei(smaker det greit) om jeg har sjokoladefyll men denne utenpå?

    1. Hei! Du kan fint bake sjokoladekake med sjokoladefyll og dekorere med lilla smørkrem. Du kan eventuelt lage en hvit sjokolade frosting som du farger lilla. Da består kremen også av litt sjokolade. Du finner oppskriftene under «frosting» på bloggen.

      Kos deg med bakingen 🙂

  20. Kan j bruke denne smør kremen når j skal pynte bryllups kake med forskjellige tipper?Sånn som henger som en bue på kaken også.Prøvde med melisglasur, men syns d ble enten for tynt eller for tykt og jobbe med.Kan godt sende deg vidion om du sender meg facbooken din.

    1. Hei,
      Slik det høres ut fra beskrivelsen din høres det ut som «Royal icing» er den kremen du trenger for å pynte kaken med border 🙂
      Du kan søke etter det på google for å se.

      Ha en fin dag og lykke til med bryllupskaken 🙂

  21. Hei! Passer denne smørkremen i sjokoladekake? eller har tips om noe annet jeg kan fylle i mellom lagene i min sjokoladekake.

    1. Jeg pleier kun å bruke smørkrem til pynt utenpå kaker og ikke som fyll inni. Mitt favorittfyll i sjokoladekake er bringebærmousse – det er så friskt og godt mot sjokoladen. Oppskriften på hele kaken er publisert i boken min, Theas Little Kitchen. Ellers liker jeg godt vaniljekrem- og bærfyll 🙂
      Om du ønsker en skikkelig sjokolade-sjokoladekake, kan du f.eks. fylle kaken med sjokolademousse 🙂

      Kos deg med bakingen!

  22. kjersti

    hei an man bruke kakao i den vist man vil ha sjokolade smak på den?

  23. Hei.
    Går det annt å bruke denne smørkremen til å dekke utsiden av en etasjekake?

    1. Ja, det går veldig fint 🙂

  24. Hei!

    Fungerer det greit å ha smørkrem mellom lagene inni kaken, eller ville du anbefalt noe annet der kanskje?

    1. Hei Trude,
      Ja, du kan fint ha smørkrem mellom lagene, men jeg personlig foretrekker å ha kremost i smørkremen også da. Da smaker det bedre synes jeg 🙂
      Se denne kaken: http://www.mylittlekitchen.no/2019/01/03/regnbuekake/

  25. Lene dalen

    Hei!! Hva slags smør bruker du når du lager smørkrem til rosekake?? Jeg liker ikke smaken av meierismør,er d et annet smør jeg kan bruke??

    1. Hei Lene! Jeg bruker som oftest meierismør til smørkrem, men du kan også bruke Melange. Om du visper den opp godt med melk som beskrevet i dette innlegget og for eksempel tilsetter kakaopulver eller sjokolade i smaker den ikke så «smørete» 🙂 Du kan også tilsette litt philadelphiaost sammen med smøret for å få en annen smak 🙂

  26. Synne Mari

    Hvor mye farge?

    1. Om du bruker konditorfargene fra ProGel, begynn med ett par dråper. Den er veldig sterkt. Rør ut og se om du er fornøyd med fargen. Om du vil ha den sterkere, tilsetter du bare mer 🙂

  27. hei! jeg har prøvd å lage smørkrem to ganger nå men deg skiller seg hver gang?
    Har brukt margarin hver gang, kan det være grunnen?
    Hjelp, må snart lage en til 🙁

    1. Hei Marie! Så kjedelig!
      Prøv med ekte meierismør og la det var mykt romtemperert og følg stegene i oppskriften. Da håper jeg det skal gå fint! 🙂

  28. Er dette nok smørkrem til å dekke kake med 2X20 cm bunner?

    1. Hei,

      Ja det tror jeg. Det skal holde til å dekke kake med et tynt lag smørkrem. Om du skal lage roser tror jeg du trenger mer 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *