Welsh cakes

«Welsh cakes» eller «Pice ar y maen» (på walisisk) er tradisjonelle småkaker fra Wales. Kakene ble tradisjonelt bakt og servert som en søt godbit til afternoon tea. I dag er «welsh cakes» ofte bakt til spesielle anledninger som til jul og St. Davids day (Wales sin nasjonaldag).

«Welsh cakes» er en god blanding mellom kjeks, scones og pannekaker. De er på størrelse med en tykk kjeks, laget av lignende ingredienser som scones og stekt som en pannekake i en stekepanne, ikke i ovnen.

Orginale «welsh cakes» er som oftest laget med rosiner i, men jeg var helt tom for rosiner, så derfor ble det bare enkle «welsh cakes» denne gangen. Det er også mye annet godt du kan ha i kakene, som tørkede tranebær og sjokoladebiter. Disse walisiske kakene må du bare prøve! Server kakene varme eller kalde drysset med sukker. 



Plain Welsh cakes:
ca. 30 stk

  • 500 g hvetemel 
  • 75 g sukker
  • 1 ts bakepulver
  • en klype salt
  • 250 g usaltet smør, kaldt
  • 1 egg
  • litt melk
Tilsett eventuelt også en av disse:
  • 150 g rosiner 
  • 150 g tørkede tranebær
  • 150 g rips
  • 150 g sjokoladebiter
  • 150 g hvit sjokolade
Ha hvetemel, sukker og salt i en bolle. Skjær smøret i terninger og tilsett i melblandingen. Bruk hendene og kna smøret inn i melet. Tilsett eventuelt rosiner eller annen tørket frukt. 

Ha egg og litt melk i en skål, pisk sammen med en gaffel, før du har det i sammen med resten av ingrediensene. Bland sammen til en fast deig. Pass på å ikke jobbe for mye med den.

Dryss mel på bordet og kjevle deigen ut, ca. 1 cm tykk.

Bruk runde utstikkere (6-7 cm i diameter) til å trykke ut så mange rundinger du kan. Kna resten av deigen sammen igjen, kjevl ut på nytt og trykk ut rundinger, til hele deigen er brukt.

Bruk en stekepanne eller en takke til å steke kakene. Smør med formfett/smør og varm opp. Det er viktig at stekepannen/takken er veldig varm når du skal steke kakene. 
Begynn med å steke en welsh cake for å se at stekepannen er varm nok. Stek kakene ett par minutter på hver side til de får en gyllen farge. 

Legg de ferdigstekte kaken på en rist og stø litt sukker over. 
«Welsh cakes» smaker kjempegodt som de er og det er den vanligste måten å spise kakene! Det er også vanlig å servere de med smør, syltetøy eller honning. De smaker godt både varm og kald.
De walisiske kakene kan også serveres med krem og syltetøy eller is og bær, hvis du vil lage en større dessert ut av kakene.

Thea

2 kommentarer

  1. Marianne Kasbohm

    Jeg smakte Welsh cakes i Bridgend i Wales for første gang, men der hadde de delt kakene i to og lagt litt bringebærsyltetøy mellom de to lagene. Det var veldig godt, så sånn lager jeg dem.

    1. Åå spennende, høres godt ut! På kaféer i Cardiff serverte de alltid Welsh cakes slik jeg har laget de i dette innlegget eller med rosiner 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *