Julebrød eller julekake hører julen til for mange. Denne tradisjonelle julebaksten bakes som oftest med både rosiner og sukat, men den kan også bakes kun med rosiner om du foretrekker det. Jeg prøvde meg denne gangen på den helt klassiske varianten med begge deler. Resultatet ble et saftig og luftig brød, og falt i smak hos julebrød-elskerne i familien. Nybakt julebrød smaker veldig godt servert med smør, brunost eller geitost.
Denne oppskriften gir ett stort julebrød.
Julebrød:
- 500 g hvetemel
- 60 g sukker
- 1 ts kardemomme
- 50 g gjær
- 3 dl melk
- 125 g smør, romtemperert
- 125 g rosiner
- 1 pk sukat
- 1 egg til pensling
Ha i rosiner og sukat tilslutt.
Elte alt sammen til en fast og smidig deig. Dekk bollen til med plastfolie og et kjøkkenhåndkle og la heve i ca. 45 minutter, til den er dobbelt så stor.
![]() |
Ja, det ble gjenbruk av bakepapir i dag ;-) |
![]() |
Julebrød er også en fin spiselig gave å gi bort til andre. |
Thea
Hei Thea! Tusen takk for superinspirerende blogg. Lurer litt på om du blander gjæren rett i melet på julekaken, slik det ser ut?
Hei Hilde! Så utrolig hyggelig å høre at bloggen inspirerer :-)
Det første du gjør er å ha mel, sukker, kardemomme og gjær i en bakebolle og deretter tilsettes væsken.
Ha en fin dag :-)
Hi Thea, Thanks for the wonderful recipes in your blog. Today tried with the julebrød. It was tasting amazing just that I got some cracks on the bread top. Any tips on how to avoid the cracks?
Thanks for the comment! I’m glad the «julebrød» was tasteful :-)
A tip to avoid cracks at the top is to cut lines on the sides of the bread. Then you control where the bread will crack and avoid cracks at the top.
Hei Thea,
Takker for en kjempegod oppskrift på julebrød – jeg har laget den flere ganger, dobbel porsjon, vellykket hver gang, luftig og lekkert brød.
så hyggelig å høre! Glad julebrødet falt i smak :-)