Eltefritt valnøttbrød med valnøttsalat

Har du prøvd å bake brød i gryte? Det blir så godt med sprø skorpe – akkurat slik som jeg liker det. Denne gangen har jeg bakt et saftig valnøttbrød! Brødet er eltefritt, det vil si at det ikke trenger noen elting med hendene. Det lages nærmest av seg selv! Deigen røres enkelt sammen, heves i 12 timer over natten og stekes i en jerngryte i ovnen. Resultatet blir et rundt og flott brød med sprø skorpe. Til valnøttbrødet laget jeg en enkel valnøttsalat med honningdressing. Brødet smaker også godt servert med pålegg.



Eltefritt valnøttbrød:

  • 400 g hvetemel
  • 80 g rugmel
  • 1/2 ts tørrgjær
  • 1 ts havsalt
  • 120 g valnøtter
  • 1 ts honning
  • 4 dl lunket vann

Valnøttsalat med honningdressing:

  • 100 g ruccula salat
  • 2 pærer, i terninger
  • 100 g valnøtter
  • saften av 1 lime
  • 2 ss honning
  • 2 ss hvitvinseddik
  • salt og pepper
Ha hvetemel, rugmel, salt og tørrgjær i en bakebolle.
Grovhakk valnøttene.
Ha i valnøtter og honning.
Tilsett lunket vann og bland alt godt sammen med en sleiv. Den skal være klissete, men ikke flyte utover. Sett til heving i romtemperatur over natten, 10-20 timer, med lokk eller plast over bollen.
Legg et bakepapir på kjøkkenbenken, strø godt med hvetemel og ha deigen på papiret. Deigen er nå ganske klissete og flyter litt utover. Start med å løfte kantene av deigen inn mot midten.Forsett å brette slik til deigen blir mer fast.Tilsett mer hvetemel om nødvendig. Plasser bakebollen opp ned over deigen og la den heve i 2 timer på kjøkkenbenken.
Sett ovnen på 250 grader, 30 minutter før brødet skal steke og sett gryten du skal steke brødet i inni ovnen samtidig. Både gryten og lokket må tåle 250 grader. Jeg brukte en 27 cm jerngryten.
Vipp brødet fra bakepapiret og ned i den varme gryten og sett på lokket. Stek på nederste rille i ca. 30 minutter. Ta av lokket og stek videre i 10-15 minutter til brødet får en fin gylden farge. Du kan sjekke om brødet er ferdigstekt ved å banke på undersiden. Lager det en «hul» lyd er det ferdig. Avkjøl på rist.
For å bevare den sprøe skorpen, oppbevar brødet  i et kjøkkenhånkle etter det er avkjølt.
Lag tilslutt valnøttsalaten:
Ha salaten i en skål sammen med pære i biter og valnøtter.
Dressingen:
Bland sammen limesaft, honning, hvitvinseddik og smak til med salt og pepper.
Server med en herlig valnøttsalat
 Hell dressingen over salaten og server.
Valnøttbrød med fantastisk god og sprø skorpe
– Thea

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *