Bestemors sjokoladeflarn

Bestemoren min var veldig flink til å bake. I hverdagen sørget hun alltid for at familien hadde hjemmebakt brød på bordet og i julen skjemte hun oss bort med de herligeste julekaker. Jeg husker at bestemor pleide å lage hjemmelagde havreflarn – de var så knasende gode!

Nå før jul har jeg funnet frem bestemor sin gamle, håndskrevne kokebok og prøvd meg på hennes oppskrift på havreflarn. Havreflarnene kan spises som de er eller fylles med den sjokoladen du liker best. Jeg er veldig glad i mørk sjokolade, så jeg satt kjeksene sammen to og to med sjokolade mellom. Skikkelig godt og fine å servere i julen!

IMG_9509

I dag lanserer Melange nettsiden Julebakeriet.no – en nettside som samler de kjære og tradisjonelle juleoppskriftene. For en inspirerende nettside å besøke nå i førjulstiden, den oser av tradisjon og julestemning! Jeg har bidratt med mine bestemødres beste juleoppskrifter – klikk deg gjerne inn på Julebakeriet.no og ta en titt.

Har du en god familieoppskrift fra din bestemor eller oldemor, som du har lyst å dele? Du kan også laste opp dine oppskrifter på Julebakeriet.no. Jeg gleder meg til å se hvilke juleoppskrifter, din familie pleier å bake.

Havreflarn:

30 stk

 • 100 g havregryn
 • 100 g Melange margarin, smeltet
 • 1 egg
 • 120 g sukker
 • 1-2 ss hvetemel
 • 1 ts bakepulver

Varm ovnen til 190 grader,

Ha havregrynene i en bolle. Smelt margarin, hell over havregrynene og la de stå en stund å svelle. Pisk egg og sukker til eggedosis. Rør eggedosisen inn i havregrynblandingen. Tilsett bakepulver og rør inn hvetemel litt etter litt.

Legg deigen i små klatter på et stekebrett med bakepapir og sett inn i ovnen med det samme. De renner ut og blir tynne i ovnen.

IMG_9453

Stek ved 190 grader i cirka 8 minutter til de er brune i kantene. Pass nøye på havreflarnene når de er i ovnen, ett minutt for mye i ovnen kan gjøre forskjell på resultatet.

Avkjøl havreflarnene på rist. Når havreflarnene er avkjølt kan de enten spises som de er eller fylles med sjokolade.

Til sjokoladeflarn:

15 stk

 • 30 stk havreflarn
 • 100-150 g melkesjokolade / mørk sjokolade
1

Smelt sjokolade over vannbad eller i mikrobølgeovn. Jeg brukte mørk sjokolade, men du kan også bruke melkesjokolade om du foretrekker det. Sett sammen to og to havreflarn med sjokolade imellom. Deretter dyppes kanten av den sammensatte kjeksen i sjokolade. Legg på en tallerk i kjøleskapet til sjokoladen stivner.

IMG_9435
Dypp i smeltet sjokolade
IMG_9511

Oppbevar i en tett boks.

IMG_9518IMG_9519IMG_9540

Besøk julebakeriet.no for masse inspirasjon til julebakingen og les spennende historier bak oppskriftene.

ukjent

Klikk på «LIKER» om du liker å bake tradisjonsrike oppskrifter til jul :-)

-Thea

12 kommentarer

 1. Ann Caroline

  Hvis jeg lager disse til jul i morgen Holder de seg i 3 uker i kjøleskap med sjokolade?

  1. Havreflarnene alene vil nok holde seg fint i en lufttett kakeboks, men er usikker om de vil holde seg så lenge med sjokoladen på. Etter 3 uker vil kanskje ikke kjeksene være så ferske som man gjerne ønsker, kanskje til og med litt myke på grunn av sjokolade (?).

   Det tryggeste om du lager en stor porsjon er nok å oppbevare kjeksene alene, og så ha på sjokoladen når julen nærmer seg mer :-)
   Kos deg med bakingen!

   1. Vil ikke si noe sikkert for husker ikke helt hvor lenge de holdt seg forrige jul, men opplevde ikke at de ble bare litt myk engang, selv med sjokolade på. Tror de siste kanskje ble spist opp ett to uker, og enda like gode. Oppbevart i kjøleskapet. Så hvis det er enten bake tidlig eller ikke bake ville jeg tatt sjansen :)

 2. Stine Lise

  Elsker denne oppskriften. Den er nå i min egne håndskrevne kokebok, har laget 4 porsjoner allerede! Tusen takk!

  1. Så kjekt å høre at du liker oppskriften! Sjokoladeflarnene er også en av mine favoritter :-)

 3. Hææ hvor små klatter skal det være? Får bare 16, heh…

 4. Og nå fant jeg ut hvorfor, haha! Beklager, første forsøk ble fail, men jeg prøver igjen, for disse var gode!

  1. Hei! Jeg håper havreflarnene ble bra tilslutt :-)
   Disse er en av mine favoritter, må lages til jul i år også!

 5. Kan disse fryses ned nå og holde til jul? :)

  1. Hei! Jeg har aldri prøvd å fryse ned havreflarn. Er redd de kan bli myke ved tining…

 6. Else Kirsten tønnessen

  Er di diabetes vennlige?

  1. Hei :-) Det vet jeg dessverre ikke.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *