Farmors julekake

Farmor baker julekaker, også kalt julebrød, til jul hvert år. I farmors gamle kokebok stod det et forslag om å forme julekaken som en bladkrans, så jeg bestemte meg for å teste det ut denne gangen. Denne tradisjonelle julebaksten bakes som oftest med både rosiner og sukat, men den kan også bakes kun med rosiner om du foretrekker det. Jeg synes det er spennende å prøve ut gamle oppskrifter. Denne gjærbaksten har en litt annen fremgangsmåte enn jeg er vant med, men resultatet ble veldig godt og luftig. Kanskje det er det som er hemmeligheten?

I år var jeg litt kreativ og valgte å forme julekaken litt annerledes enn vanlig.  Jeg klippet den til som en bladkrans og synes den ble veldig fin – nesten som en julestjerne. Deigen kan også formes til runde brød eller stekes i brødform. Farmors julekake har blitt en juletradisjon å bake hjemme hos oss og er alltid like populær når den bakes til jul. Smaker veldig godt servert med smør, brunost eller geitost.

IMG_9819

Har du fått med deg Julebakeriet.no? Melange har lansert Julebakeriet for å samle velprøvde og tradisjonsrike juleoppskrifter som er skrevet ned rundt i de tusen hjem, og som gjerne har gått i arv i generasjoner. Jeg har bidratt med mine bestemødres beste juleoppskrifter – klikk deg gjerne inn på Julebakeriet og ta en titt.

Julebakeriet åpnet faktisk som en pop-up shop i Oslo fra 7.-13.desember. Der kan du ta en tur innom for en smakebit på julekaker og ikke minst komme i julestemning. I bakeriet skal de faktisk hver dag servere julekakene fra mine bestemødre som jeg har delt har på bloggen i det siste, og du kan også få med deg oppskriftskort hjem. Hvor kult er ikke det? Jeg håper virkelig jeg får muligheten til å komme og besøke Julebakeriet!

IMG_9803

Denne oppskriften gir to julekaker.

Julekaker:

2 stk

  • 6 dl melk
  • 50 g gjær
  • 200 g Melange margarin
  • 1 kg hvetemel
  • 1 ts kardemomme
  • 200 g sukker
  • rosiner
  • sukat
  • egg til pensling
1

Varm melken til 30 grader og rør ut gjæren. Smuldre 50 gram av smøret inn i 600 gram av hvetemelet. Tilsett kardemomme. Bland i melkeblandingen til en løs deig. Sett til heving under et kjøkkenhåndkle i 30 minutter.

2

Rør resten av smøret sammen med sukkeret, slik at det blir kremete. Elt dette og resten av melet inn i deigen til det blir en fast og fin deig. Sett den til heving igjen på kjøkkenbenken i 45 minutter. Ha deretter deigen på et bakebord og del den i to. Kna inn rosiner og sukat i den mengden du ønsker.

3

Trill hver del til en pølse. Legg pølsen i en sirkel, slik at endene møtes og fest de godt sammen. Legg hver krans på et stekebrett med bakepapir. Klipp kransen med en saks og legg hver del til annenhver side. Du kan også forme deigen til runde eller avlange julekaker, i brødform eller uten. Etterhev kakene på kjøkkenbenken i cirka 15 minutter. Pensle med et sammenvispet egg før steking.

IMG_9793

Stek en og en kake midt i ovnen ved 200 grader i cirka 30 minutter. Avkjøl på rist. Kakene kan fint fryses ned i plastposer.

IMG_9808IMG_9813

Har du en god familieoppskrift du alltid baker til jul? Last den gjerne opp på Julebakeriet, slik at flere får gleden av oppskriften :-) Hvis du laster opp din oppskrift kan du i tillegg være med i trekningen av tre KitchenAid kjøkkenmaskiner!

ukjent

Les mer om Julebakeriet her, for masse inspirasjon og tips til god julebakst!

Klikk på «LIKER» om du liker å bake tradisjonsrike oppskrifter til jul :-)

-Thea

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *