Oldemors mandelstenger

I dag vil jeg dele min oldemors oppskrift på mandelstenger eller «finske brød», som de også blir kalt i hennes gamle kokebok. Oldemoren min het Elfrida Marie og er et av mine store bakeforbilder. Hun var alltid så flink til å bake masse julekaker til jul og oppskriftene hennes er elsket av hele familien. Disse mandelstengene var gjerne en av syv slag som hun bakte til jul. Småkakene er laget av mørdeig med mandler i, og toppet med perlesukker og hakkede mandler. Disse er fine småkaker å servere i julebesøk.

IMG_9763

Mandelstenger: 24 stk

 • 100 g Melange margarin
 • 150 g hvetemel
 • 35 g sukker
 • 5 stk mandler, revet
 • 1 eggeplomme

Til pynt:

 • 1 eggehvite
 • 2 ss perlesukker
 • 15 mandler, hakket

Smuldre smøret i melet. Bruk et lite rivjern til å rive mandlene. Tilsett i sukker, revede mandler og eggeplommen. Bland alt godt sammen til en fast og jevn deig. Sett deigen tildekket med plastfolie i kjøleskapet, slik at den stivner.

45

Hakk mandlene og bland sammen med perlesukker på en tallerken. Del deigen i 3 deler og rull disse ut til 30 cm lange pølser. Legg stengene tett inntil hverandre og pensle med eggehvite på toppen. Bruk en kniv og skjær stengene 5 cm lange, alle på en gang. Dypp kakene i sukker og mandler, og legg på et stekebrett med bakepapir.

IMG_9746

Stek ved 180 grader i 8-10 minutter. Avkjøl på rist.

IMG_9752IMG_9756

-Thea

5 kommentarer

 1. Hans-Olav

  «5 mandler, revet»?

  1. Ja bruk et rivjern (slik som man bruker til ost, bare litt mindre hull kanskje) og riv mandlene.
   Dette gjør at deigen får smak av mandler uten at den inneholder store biter, og hakkede mandler på toppen 🙂

   Kos deg med bakingen!

 2. 5 mandler, som i fem stykker? Ikke dl / dram ellernoe?

  1. ja stemmer, skal bare være hint av mandler i selve deigen. Flere på toppen 🙂

 3. Takk for oppskrift 🤗min farmor lagde alltid sånne til jul 😀har rotet bort oppskriften så dette var gull vært 🌺😍så takk igjen 👌🌺

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *