Brente mandler

Tenk, nå er det bare 14 dager igjen til julaften! Kanskje det er tid for å begynne å lage det tradisjonelle juleknasket, brente mandler? Jeg vet at mandlene med karamellisert sukker utenpå, er noe mange bare må ha til jul og slik er det hos meg også! Nå er det på tide at jeg deler oppskriften som brukes hver eneste år hos familien Bolstad. Dette er en veldig enkel oppskrift, men den gir kjempegode mandler med karamellsmak.
Brente mandler lages i tradisjonen tro hver eneste jul hjemme hos meg. Helt siden jeg var liten har mamma og pappa laget en stor porsjon brente mandler sammen i førjulstiden. Det er gjerne greit å være to personer når man lager brente mandler, spesielt om du lager stor porsjon, da de karamelliserte mandlene må skilles med en gang de legges på bakepapir.

Denne oppskriften passer perfekt til en runde i stekepannen, men ønsker du å doble oppskrifter anbefaler jeg å heller lage i to omganger.


Brente mandler:

  • 125 g mandler
  • 125 g sukker
  • 1/4 dl vann
Ha mandlene i en stekepanne og rist på svak varme til de blir litt gyldne, men pass på så du ikke svir de.
Ha sukker og vann i en ny stekepanne og varm opp til sukkeret blir lysebrunt, altså begynner å bli karamellisert.
Vend inn mandlene i det karamelliserte sukkeret og rør godt sammen. Mandlene må være varme når de tilsettes i det karamelliserte sukkeret, slik at karamellen ikke blir avkjølt for fort. Videre er det viktig å passe på og røre godt, slik at ikke sukkeret svir seg.

Ha klar en rist med bakepapir på. Hell de ferdige karamelliserte mandlene over på bakepapiret. Begynn å skille mandlene med det samme, før sukkeret stivner, ved hjelp av to gafler. La de ligger til de er avkjølte.

Oppbevares i tett glass eller boks. Norges glass er fine å bruke!
Et glass brente mandler kan også være fine å gi bort som en spiselig julegave eller som en vertinnegave i julebesøk.
Lager du brente mandler til jul? 🙂
-Thea

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *