Munker på bålet

I dag skal jeg dele oppskriften på herlige munker som du lager i et munkejern over bålet.

Aldri hørt om munker sier du?

Det hadde ikke jeg heller før jeg i går kom over et munkejern på et grillutsalg og ble veldig nyskjerrig på hva jeg kunne lage i dette jernet. Munkejernet ble med hjem og med fulgte denne oppskriften på munker.

Men hva er egentlig munker? 

Munker, kalt Æbleskiver på dansk, er en klassisk dansk oppskrift på søte, små bakverk. På norsk går altså bakverkene under navnet munker – aner ikke hvorfor. De kan minne litt om en kombinasjon av doughnut og pannekake. Røren lages enkelt og minner litt om en tykk lapperøre. De stekes i munkejernet over bålet og er derfor supre å lage på hytten i påsken.

IMG_0621

Du trenger et munkejern for å lage munker. Et munkejern har syv hull, slik at du kan steke syv munker om gangen. Denne oppskriftene holdt til tre runder i jernet og ga 21 munker.

IMG_0541
Munkejernet varmes over bålet før munkene kan stekes.

Munker:

21 stk

 • 1 egg, romtemperert
 • 2,5 dl sukker
 • 2,5 dl surmelk
 • 5 dl hvetemel
 • 0,5 ts kardemomme
 • 2 ts bakepulver
 • 0,5 ts salt
 • smør til steking

Visp sammen egg og sukker, og tilsett surmelk. Sikt hvetemel, kardemomme, bakepulver og salt sammen i en bolle. Bland så sammen det våte og det tørre. Pass på at røren ikke blir før tørr, men skal være tyktflytende. La røren svelle kaldt i 30 minutter før steking.

IMG_0553IMG_0557

Varm opp munkejernet over bålet. Stekes over glør for best resultat. Ha en smørklatt i hvert hull og vent til smøret har smeltet og bobler.

IMG_0601

Fyll hvert hull med røre. Bruk en skje og vend når de får en fast og gylden overflate. Deretter vendes de flere ganger for å få de gjennomstekte og så runde som mulig.

IMG_0607

Legg de ferdigstekte munkene på et serveringsfat og legg et håndkle over slik at de holder seg varme. Ha en ny smørklatt i hvert hull i jernet, klar for neste runde steking og fortsett slik til all røren er stekt.

IMG_0620

Server munkene varme, gjerne med et dryss melis over. Smaker også godt med syltetøy eller dyppet i kanel og sukker.

IMG_0632IMG_0524

Jeg koser meg på fjellhytten i påsken og lager mye god hyttemat! Ønsker dere en fortsatt god påske :-)

-Thea

6 kommentarer

 1. Dette så spennende ut!
  Elsker bloggen din, du er utrolig flink til å finne kreative og varierte oppskrifter!
  Du er en stor inspirasjon for meg! Veldig imponerende at du startet bloggen som 15åring, og har klart å bygge opp en så fin nettside.

  1. Tusen takk, utrolig hyggelig å høre!
   Munker er veldig gøy å lage på bålet og ikke minst smaker kjempegodt. De har blitt en stor favoritt hjemme hos meg og vil bli en fast bakst på hytten fremover.
   God påske til deg :-)

 2. Jartru Reigstad

  Desse var kjempegode. Og ekstra kjekt når de var så snill og deler med hyttenaboane. Så då gjeld det å få tak i eit Munkejern.

  1. Åå så koselig å høre, det var bare hyggelig! Munkejernet jeg bruker er fra Espegard og det er jeg veldig fornøyd med :-)

 3. Sissel Bjornes Christensen

  Opphav og navn

  Munkene har opphav langt tilbake, kanskje til middelalder. De uthamra ”æbleskivepannene”, (senere støpte), for bruk over åpen ild, kan også indikere høy alder på bakverket.

  Den folke-etymologiske forklaringen av navnet er at den runde kaka likner en snau munkeskalle.

  Ordet munke eller monke gir ikke annen mening for oss i dag enn klosterbrødre og dette bakverket. Går en til eldre ordbøker finne en at både på eldre norsk, svensk og dansk betyr ”munk” el. ”munke” en ”deigklump, melbolle – efter den tykke og pløsne form”.

  1. Takk for forklaringen av opphav og navn :-)
   Munker er veldig godt, fast tradisjon på hytten!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *