Syltetøykaker

//Annonse og inneholder annonselenker

På mandag startet jeg offisielt med året julebakst på Snapchat og Instagram stories. Dere som følger meg der, fikk oppskriften direkte mens jeg bakte i vei. I dag deler jeg oppskriften her på bloggen. Om du ikke følger meg der, legg meg gjerne til for å bli inspirert til julebaking nå før jul. Du finner meg på Instagram her og jeg heter «mylittlekitchen» på Snapchat.

Resultatet av årets første julebakst ble disse syltetøykakene. Syltetøykaker er en type kjeks av mørdeig med en klatt syltetøy på toppen. For at disse skulle passe spesielt godt til jul, valgte jeg å trykke ut en stjerne til syltetøyer. Her kan du være kreativ og bruke akkurat de figurene du ønsker, for eksempel hjerte, sirkel eller juletre 🙂

Jeg har aldri laget syltetøykake før, men det ble jo bare så bra! Så fine, dekorative og ikke minst kjempegode kaker å bake nå før jul. Disse er også flotte å gi bort i spiselige julegaver til familie og venner. Pakk inn i cellofan eller en fin eske og gi bort til jul 🙂

IMG_2169

BAKETIPS!

Det er lurt å lage deigen litt på forhånd før du skal ha en koselig bakekveld, da den må ligge i kjøleskapet i minst en time før kjeksene kan bakes ut.

Når deigen, er klar tar det ikke så lang til å lage selve kjeksene. Det eneste er at deigen kan være litt utfordrende å jobbe med, spesielt når de blir varm. Det er derfor lurt å legge de ferdig kjeksene på bakepapiret med en gang, slik at de ikke blir for varme til å flyttes og samtidig holde på fasongen.

IMG_2177

Oppskriften er hentet fra Melange sin nettside.

Syltetøykaker:

ca. 50 stk.

 • 3 egg
 • 250 g sukker
 • 500 g hvetemel
 • 300 g Melange margarin, romtemperert
 • 3 ts bakepulver
 • fast bringebærsyltetøy (eller jordbær/blåbærsyltetøy)

Utstyr:

Visp egg og sukker til eggedosis. Sikt i halvparten av melet. Del margarinen i terninger og rør inn i deigen sammen med resten av melet og bakepulver. La deigen ligge kaldt i kjøleskapet i ca. 1 time.

Når deigen er klar. Sett ovnen på 200 grader.

Ha en del av deigen på bakebordet med hvetemel og kjevle tynt ut. Stikk ut runde kaker med en ca. 7 cm i diameter utstikker. Bruk en stjerneutstikker og stikk ut et hull i midten på den halvparten av kakene. Lim kakene med stjerne oppå de andre kakene. Et tips er å bruke bittelitt vann til å få kakene til å henge sammen. Legg kakene på stekeplate dekket med bakepapir. Ha ca.1 teskje med bringebærsyltetøy i stjerne-hullet.

Stek ved 200 grader i 7-10 minutter, midt i ovnen, til de blir gylden i kantene. Avkjøl kakene på rist. Den ytterste kanten på kakene kan dekkes med melisglasur, om du ønsker det.

IMG_2189
Nam, så gode kjeks med friskt syltetøy i midten!

Ønsker dere alle en fin uke videre!

-Thea

9 kommentarer

 1. Når du skriver kna inn terningene med margarin, mener du da for hånd?

  1. Hei Malin! Ser at jeg burde brukt ordene «rør inn» der. Det er viktig at margarinen er romtemperert og da er den enkel å røre inn i deigen. Kos deg med bakingen 🙂

 2. Hei! Kan deigen lages om kvelden og ligge i kjøleskapet til neste morgen?

  1. Ja, det er supert det! Bra at deigen er ordentlig kald når den kjevles ut 🙂

 3. Yngvild

  Hvor lang holdbarhet har disse kjeksene? 🙂

 4. Jeg lagde disse kjeksene for første gang i fjor, men kjeksene ble veldig myke pga syltetøyet, selv om de lå i kakeboks. Vet du hvordan å unngå at kjeksene blir myke?

  1. Det er en utfordring med disse kjeksene at de kan bli myke ja. De skal være mykere i midten hvor syltetøyet er. Men jeg tror det er avgjørende for holdbarhet at en ikke bruker for mye syltetøy og at syltetøyet stivner ved steking, samt at de er helt avkjølte (på rist) før de legges i kakeboks. Da skal kjeksene holde bedre og lengre 🙂

 5. Inga Strøm

  Hva bruker du til å lime kakene sammen med?

  1. Du kan bruke bittelitt vann mellom, så klistrer de seg lettere sammen 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *