Plommesyltetøy

Jeg har drømt om et plommetre i hagen så lenge jeg kan huske. Min bestefar hadde en stor hage med flere plommetrær, som gjorde at hele familien ble godt forsørget med masse plommer hver år. Jeg har mange gode minner fra å gå å plukke plommer i den hagen. Men så gikk den tid forbi og jeg drømmen om et plommetre hjemme i hagen ble sterkere. Vi prøvde faktisk å få det til også, men det treet vokste seg aldri til med plommer.

Men nå har det seg sånn at jeg plutselig har fått masse plommer! Denne kurven kom på døren her om dagen :-)

Med flere kilo plommer, måtte jeg finne ut hva jeg skulle lage av de og spurte følgerne mine på Instagram og Facebook om råd. Og WOW, for en respons! Jeg fikk så utrolig mange gode tips – tusen takk! Jeg valgte ut en del tips jeg ville prøve ut, blant annet plommesyltetøy.

Plommesyltetøy:

 • 1 kg plommer, uten steiner
 • cirka 300 g sukker
 • 1/2 pose Certo frysepulver (kan sløyfes)

Vask plommene og fjern steinene. Legg plommer, sukker og eventuelt Certo frysepulver*, lag på lag i en kjele.

*Jeg hadde planer om å fryse mitt syltetøy og derfor hadde jeg i litt Certo frysepulver for syltetøy. Dette gjør syltetøyet litt tykkere også. Du kan droppe frysepulveret om du skal oppbevare det kaldt, uten å fryse det.

Kok opp på svak varme og rør av og til, slik at det ikke svir seg i bunnen. Småkok til plommene blir blanke og «mister farge». Se bildene over for å se forandringen i kjelen :-)

Fjern skum fra syltetøyet. Hell på glass med det samme og lukk glassene. Det er viktig å bruke rene glass og også lurt at glassene er varme, slik at de ikke sprekker av det varme syltetøyet. Fyll glassene helt opp dersom de skal lagres kaldt. Men om syltetøyet skal fryses, må du beregne mer plass i glasset. Syltetøyet vil jo utvide seg når det fryses, så glassene kan ikke være helt fulle, da kan de sprekke. Jeg fryser heller ikke de store glassene på bildene i dette innlegget, men mindre glass og bokser, slik at jeg kan ta opp mindre porsjoner av gangen.

TIPS! Et tips er også å ha litt syltetøy i glasset først og vende syltetøyet litt rundt i glasset, slik at varmen blir fordelt. Fyll deretter opp glasset. 

La glassene stå på kjøkkenbenken til de er avkjølte. Deretter kan du enten fryse eller sette kaldt.

Jeg brukte fine og praktiske Norgesglass til syltetøyet :-)

Herlig, hjemmelaget plommesyltetøy! Dette er godt til alt som er godt med syltetøy på synes jeg. Den siste uken har jeg også testet gresk yoghurt med plommesyltetøy og det var kjempegodt :-)

Jeg synes det er så kjekt å lage noe av frukt og bær fra hagen nå om sommeren/høsten. For mer inspirasjon til hjemmelaget syltetøy, klikk HER!

Ønsker dere alle en fin uke videre :-)

-Thea

6 kommentarer

 1. Kari Vaula

  Takk for flotte oppskrifter, eg bruker dei mykje og har boka di
  Plommesyltetøyet blei tynt, kva kan eg gjera for å få det «tjukkare»?

  1. Hmm, du kan tilsette tykningmiddel i syltetøyet, slik du får kjøpt på butikken :-)
   Jeg liker å spise plommesyltetøyet med gresk yoghurt og da gjør det ikke noe at det er litt tynt. Men jeg skjønner at det blir noe annet på brødskive osv :-)

 2. Gunn Olsen

  Jeg lot syltetøyet koke en stund ekstra uten lokk. Da fordampet «overflødig» væske og konsistensen ble perfekt.

  1. Så kjekt å høre at syltetøyet ble bra :-)

 3. Veldig god oppskrift! Konsistensen ble perfekt, måtte bare la det koke inn en stund!

  1. Så kjekt å høre! En favoritt om høsten og så har jeg plommesyltetøy i lang tid fremover :-)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *