Jeg testet å lage havrekjeks for en god stund siden, og var stor fan! Etter å ha tatt en titt i farmor sin gamle oppskriftsbok ble jeg inspirert til å teste å lage en porsjon gode gammeldagse rugkjeks også. Jeg synes det er veldig kjekt å teste ut eldre oppskrifter og lage bakst som gjerne ikke er så vanlig å bake selv lengre. Disse rugkjeksene ble sprø og gode! Server med godt pålegg eller spis som de er.
Tips! Når du har lest ferdig dette innlegget kan du invitere på ost og kjeks med hjemmelagde rugkjeks ;-)

Rugkjeks:
- 100 g finmalt rugmel
- 75 g grovmalt rugmel
- 75 g hvetemel
- 1/4 ts bakepulver
- 100 g smør
- 1 ts eddik (7%)
- 1-1,5 dl vann
Utstyr:
- kjevle <— sjekk ut min favoritt
- kutter med riller / pizzahjul
- gaffel
Bland sammen melet og bakepulver i en bakebolle, og smuldre inn i smøret. Ha eddik i vannet og tilsett i bakebollen. Kna deigen sammen og legg den kjøleskapet i minst 15 minutter.

Ha deretter deigen på kjøkkenbenken med litt hvetemel og kjevl ut til en tynn leiv. Kutt deretter i passe store firkantede kjeks. Jeg brukte en kutter med riller, slik at kjeksene fikk litt mønster. Men du kan også bruke et pizzahjul eller en kniv. Prøv å få kjeksene like store, det er mulig å bruke en linjal ;-)

Bruk en gaffel til å prikke små hull jevnt over kjeksene. Legg kjeksene på et stekebrett med bakepapir og stek ved 220 grader i cirka 8-10 minutter, til de er gjennomstekte, sprø og har fått ekstra brunfarge i kantene.

Ferdigstekte rugkjeks! Avkjøl kjeksene på rist og oppbevar i en tett boks.


Server kjeksene med godt pålegg eller bare spis som de er. Forslag til godt pålegg til rugkjeks er ost og syltetøy.

Håper du likte oppskriften! Nå kan du invitere på ost og kjeks med hjemmelagde rugkjeks ;-)
-Thea
Hei.
Hvor mange kjeks blir det av denne oppskriften for rugkjeks?
ca. 30 stk :-)