Ripssaft

Det er alltid stas å lage noe godt med frukt eller bær fra egen hage. Ripsene i hagen er modne nå og etter å ha plukket flere kilo med familien, satte vi i gang med å lage saft. Hjemmelaget saft er jo så godt, men det er ikke noe jeg har gjort for ofte. Her kommer oppskriften på ripssaft som du kan lage helt uten saftkoker 🙂

Denne oppskriften tar utgangspunkt i 1 kilo ripsbær, og dersom du har flere kilo er det bare å ganger oppskriften med antall kilo. Det er fint å lage en større porsjon når en først koker saft.

Ripssaft:

  • 1 kg modne rips
  • 3,5 dl vann per kg rips
  • 330 g sukker per liter silt saft (tilpass etter hvor søt du ønsker saften)

Utstyr:

  • kjeler til koking
  • silepose / sil med kjøkkenhåndkle oppi til siling
  • trakt
  • flasker eller glass til ferdig saft
Tid for å lage ripssaft. Jeg brukte både nedfrosne bær fra i fjor og årets bær.

Ta bort dårlige bær og rusk. Stilkene på ripsene kan være med. Skyll ripsen og da de renne av seg.

Ha ripsen i kjeler med vann. Kok opp på svak varme og la ripsen trekke under lokk til de skifter farge og blir «blasse». Unngå å røre i bærene.

Dersom du har mange kilo bær, bruk flere kjeler slik jeg gjorde på bildet over. Da passer jeg på at jeg vet hvor mange kilo bær som er i hver kjele. Jeg har da for eksempel 1 kilo i en kjele og 2 kilo i en annen kjele.

Ha bærene over i en silepose eller hvis du ikke har det, en sil med et kjøkkenhåndkle oppi og ha en stor skål under. Rusk kan komme gjennom silen, derfor bruker jeg et håndkle også.

OBS! Håndkleet blir misfarget av bærene, så ikke bruk ditt fineste håndkle.

La bærene renne godt av seg. Når saften har rent av, mål den opp og ha den tilbake i en ren kjele. Kok opp saften og rør inn sukker. Juster sukkermengden etter hvor søt du ønsker saften. La saften koke til sukkeret er oppløst og fjern skum i kjelen med en skje.

Ha den varme saften på varme flasker eller glass. Det er viktig at glassene er varme før du heller på varm saft, ellers kan de sprekke. Jeg brukte store Norgesglass til å oppbevare saften. Fyll glassene/flaskene helt opp og sett på lokk/kork med det samme. Bruk gjerne en trakt for å unngå søl. Oppbevar saften mørkt og kjølig.

Bland ut saften med vann før servering. Smak til med vann etter hvor sterk du liker saften 🙂

Kjempegod ripssaft som ble veldig populær her i huset! Jeg er redd jeg snart om ut å plukke mer rips for en ny porsjon 🙂

Ønsker dere alle en strålende sommer videre! Bli inspirert av flere sommeroppskrifter HER 🙂

-Thea

2 kommentarer

  1. Vi lager saften nå

    1. Så kjekt! Håper det smaker 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *